För att kunna laga mat på bra sätt, så gäller det att ha vassa knivar! Då de blir slöa allt eftersom de används så är det viktigt att slipa dem ibland. En del skickar dem på slipning, men det går även slipa dem hemma! Det genom att skaffa dig en bra knivslip, eller en slipstav eller en slipsten. På bästitest365 kan du läsa mer om just knivslipar. Det är kanske det lättaste sättet att slipa på, då det är som en maskin du stoppar ner kniven i. Att använda slipstav görs som på bilden.
När det gäller slipning av knivar så kan ma genom att slipa kniven avlägsna ett tunt lager av metall från knivens egg. När det gamla lagret är borta är den nya knivseggen tunnare och skär bättre, om man slipat på rätt sätt. Det finns två faktorer som spelar stor roll när man slipar en kökskniv. Det är hur hårt stålet är som kökkniven är gjort av samt vilken vinkel eggen på kniven slipas i.
Det allra enklaste och bekvämaste sättet att slipa knivar hemma på, det är just med en knivslip. Det är en halvautomatisk appartur med rullande sliphjul som du drar kniveggen genom. Sliphjulen i sig har tre grovlekar och är av grov, medium och fin kornighetsgrad. Ett par drag genom varje hjul ger ett snabbt och smidigt sätt att slipa en kökskniv på. Så jämför modeller och köp en sådan!