Äta tapas är ett trevligt sätt att umgås med varandra på. Man sitter och pratar, umgås, beställer något att dricka och så små rätter, som inte gör en proppmätt, men inte heller hungrig. Tapas är rätter med bara det godaste som Spanien har att erbjuda; bröd med olika goda såser och oliver, ugnsrostade, söta tomater och paprikor, friterade bläckfiskringar, tigerräkor, piroger, tortillas och kroketter fyllda med god serranoskinka med kyckling. Kan det bli godare? Det vattnas i alla fall i min mun när jag nu skriver detta. En bra sådan restaurang man kan äta tapas finns i Stockholm, på Östermalm, och heter Alegria tapasbar. Det är en mysig restaurang med trevlig inredning och servicevänlig personal.
Vill man inte gå ut, utan vill bjuda på lunch, konferensmat eller har en studentfest eller firar någon annan högtid kan man beställa hem cateringmat. Det finns en på Södermalm i hjärtat av Stockholm. De har olika matiga sallader. Rätter med sallad har blivit ett riktigt skällsord, "kaninmat" kallar vissa det. Ingenting kunde vara mera fel. "Kaninmat" består endast av morötter och maskrosblad och ett och annat grässtrå. Här pratar vi om spännande rätter med grillad kyckling, rostbiff, mozzarella- och chevreost, räkor och lax i en härlig blandning med färska grönsaker, nötter och frukt. Det kan nog inte beskrivas, måste upplevas. Det är jag säker på. Bon apétit!