Det peruanska köket anses vara ett av de mest varierade och originella i världen och är med i Guinness rekordbok för största variation och mångfald av traditionella rätter i världen (491). Tack vare det prekolumbianska arvet från inkariket, Amazonas, Spanien och Afrika såväl som det franska, kantonesiska, japanska och senare även italienska köket har här skett en stor blandning, till en matkultur från "fyra kontinenter i ett enda land". Den erbjuder en betydande variation av typiska och kulinariska peruanska rätter i ständig utveckling. Längs den peruanska kusten beräknas det finnas mer än tvåtusen olika soppor och i landet finns mer än 250 traditionella efterrätter. Bland de kulinariska stilarna i Peru, kan nämnas det kreolska köket (norra Peru och i Lima), den marina kokkonsten, matlagning i Anderna, Chifa och Amasonköket. – Wikipedia
Under senare år har Peru fått rykte att vara ett av väldens finaste kök. I Sverige finns det många restauranger som erbjuder mat från det Peruanska köket. Ofta är det dock quinoa och pisco sour cocktails och vanligare rätter som de flesta känner till. Här kommer dock ett antal rätter du inte får missa. Med fördel kan du även se till att åka till Peru och äta dem direkt på plats.
Ceviche är en rätt som du bör testa. Ofta är det en fisk, som marineras med gröncitron eller lime och kryddas med koriander, salt, röd lök. Fisken serveras med söt potatis eller choclo, en vit andinsk majs. Gastronomer dricker den överblivna citron-marinaden, som kallas "Leche de tigre", tiger- mjölk.
Causa är en traditionell rätt bestående av potatis och avokado som varvas med tonfisk, kött, skaldjur eller grönsaker.
Aji de Gallina är en sammetslen gryta med kyckling och kondenserad mjölk. Ett vegetariskt alternativ med liknande smak är rätten ”Papa a la Huancaina”, kokt potatis med krämig gul sås.
Lomo Saltado är en kötträtt. Här blandas nötkött, tomater, paprika och lök i en stekpanna med sojasås och stekt potatis. Serveras vanligtvis med ris.