När det är dags för bröllop, buffé eller större fester så vill de flesta servera vin, cider eller andra festliga drycker. Men hur ska man beräkna mängden vin per person egentligen? Det är ofta så att även om man har anlitat catering, så får man ändå se till att beräkna mängder som ska gå åt, både mat och dryck. Här kommer lite tips på det.
Fördrink: När det kommer till fördrink är det ofta champagne som man serverar eller mousserande vin alternativt en drink med 2-4 cl sprit. Beräkna ett glas per person, eventuellt mer om det ska pågå längre stund.
Förrätt: Beräkna ett glas vin, eller en flaska öl/vatten/läsk (33 cl) per person.
Huvudrätt/Varmrätt: Här bör man beräkna två glas vin per person eller till och med en halv flaska. När det gäller öl brukar en till två flaskor räcka. Ställ även ut vatten på bordet.
Alkoholfritt: Tänk på personer som inte dricker alkohol så att de får goda saker att dricka och inte bara vatten eller läsk.
Avec : En avec brukar bestå av 4 cl sprit. Du kan räkna med ett glas avec per person.
Champagne och mousserande vin brukar vara som så att en flaska räcker till cirka 6 glas. Vin, så är det så att om du tar en box, så beror det lite på vad det är för glas och även vad det är för vin. Vitt vin i box räcker till cirka 25 glas. En flaska med rött vin räcker till 5-6 glas. När det kommer till avec så serveras de i små glas och en flaska rom/cognac/punch räcker till cirka 17 glas.