Bäst före datum vs sista förbrukningsdag – hur länge håller maten egentligen? Det är en bra fråga att ställa sig. Allt för många slänger mat, utan att den är dålig, bara för att det på datumet står att det har gått ut. Det gör att det blir en massa svinn, vilket inte är bra vare sig för miljön eller för plånboken.
Att det finns ett bäst före datum är bara ett riktmärke kan ma säga. Det är det datum till vilket ett livsmedel förväntas hålla sin kvalitet så tillvida när det gäller smak, färg med mera. Man kan säga att det är en slags kvalitetssäkring på hur länge du kan förvänta dig att maten smakar så som det är tänkt. Efter att datumet gått ut så kanske det inte är lika krispigt, eller ger samma känsla, men, det är fullt ätbart! De som jobbar med mat använder dock färska råvaror, läs artiklar om catering om du funderar på att beställa till festen.
Enligt standars så skriver man bäst före datum som dag – månad – år, men för livsmedel med en hållbarhet på max tre månader räcker det med att skriva dag – månad.
Om du förvarar maten korrekt håller sig ofta bra längre än vad det står på bäst före datumet. Till exempel så kan en mjölkkartong som inte har stått mer än korta stunder i rumstemperatur hålla flera dagar längre. Det finns en bra tumregel att ju kallare förvaring det är desto längre håller livsmedlet. Ägg är ett bra exempel på det. Enligt en EU-standard sätts bäst före-datum på ägg till max 28 dagar efter värpdagen, men ägg som förvaras i kylskåp håller ofta minst 2 månader, ibland längre. Om du är osäker på om maten går att äta, se till att lukta på den. Du märker om till exempel mjölken surnat. Ägg kan du göra flyttest på. Lägg dem i en bunke med vatten, flyter de upp till ytan kan du kasta dem. Helst ska de ligga tungt mot botten, men de som ställer sig upp går fortfarande att äta, men helst inom snar framtid.